Stáž ve Francii – Erasmus+, 1.10. – 15.10.2023

Alméa Chalons-en-Champagne

V letošním roce se opět podařilo zrealizovat stáž v partnerské škole Alméa v Chalons-en-Champagne. Osm našich žáků z oborů kadeřník a kuchař-číšník zde strávilo prvních 14 říjnových dní. Spolu s nimi vycestovala jako doprovodná osoba a překladatelka Mgr. Havlíková a v rámci projektu I-KAP II každý na jeden týden učitelé odborného výcviku paní Zachová a pan Partl.

První týden stáže žáci absolvovali na odborných pracovištích v partnerské škole, kde si měli možnost vyzkoušet praktické dovednosti po boku svých francouzských vrstevníků. Děvčata z oboru kadeřník trénovala společenské účesy na cvičných hlavách a měla možnost zúčastnit se i teoretické výuky např. hodin angličtiny pro kadeřnice nebo kadeřnické teorie. Žáci z oboru kuchař-číšník se podíleli na přípravě pokrmů ve školním stravovacím centru, které připravovali společně s francouzskými studenty pro dojednané klienty.

O víkendu byl pro účastníky připraven kulturní program. V sobotu se uskutečnil výlet do Remeše, jehož součástí byla prohlídka katedrály a jejího okolí. V neděli následovala prohlídka vinného sklepa Josephe Perrier v Châlons-en-Champagne a prohlídka města (katedrály, parků a historického centra).

Druhý týden stáže strávili žáci ve firmách v Châlons-en-Champagne. Jednalo se o kadeřnické salony, hotely a restaurace. Kadeřnice pracovaly na zákaznicích, kuchaři-číšníci v kuchyních v místních restauracích. Odnesli si spoustu nových zkušeností s francouzskou účesovou tvorbou a francouzskou gastronomií.

Stáž byla pro žáky skvělým zážitkem. Seznámili se s fungováním odborného vzdělávání ve škole a měli možnost vyzkoušet si reálnou praxi ve firmách. Během stáže měli studenti možnost porovnat české a francouzské školství, ověřit si své znalosti a dovednosti v praxi a vyzkoušet si „na vlastní kůži“ život v jiné zemi s odlišnou kulturou.

 

MFR Gionges

Letos se poprvé podařilo zrealizovat stáž dvou žákyň oboru Analýza potravin v partnerské škole v Gionges. Žákyně pracovaly ve firmách s potravinářským zaměřením. První týden to bylo ve firmě NovaGrain, kde prováděly laboratorní rozbory mouky. Druhý týden děvčata pracovala ve firmě, která se zabývala zpracováním vinné révy a výrobou tradičního vína z oblasti Champagne.

 



tisk Tisknout   ↑ Nahoru