Největší kuchařská show na Vysočině se blíží

Improvizovaná kuchyň uprostřed nákupní pasáže, neúprosná ubíhající časomíra a desítky očí, které nahlížejí pod ruce začínajícím kuchařům a v přímém přenosu sledují, jak vznikají lahodné dezerty i hlavní chody. V sobotu 4. listopadu 2023 se uskuteční čtvrtý ročník Gurmet dne s Krajem Vysočina, jehož součástí opět bude také české finále prestižní soutěže žáků středních škol Trophée Mille. Dvojice mladých talentů z celé ČR změří své kulinářské dovednosti ve spodní části nákupní pasáže jihlavského CityParku. Vítězové budou v příštím roce Česko reprezentovat na prestižní soutěži ve francouzské Remeši.

Z korespondenčního kola postoupilo do finále šest dvojic, vždy dívka a chlapec. „Úkolem soutěžních týmů je v časovém limitu 140 minut vytvořit slaný a sladký pokrm. Při přípravě musí využít čtyři povinné lokální suroviny z Vysočiny,“ nastínil pravidla radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala. Dvojice doprovází jejich vyučující nebo školitel, který jim v průběhu soutěže může slovně radit.

Textura, chuť, harmonie a vyváženost celku nebo čistota talíře. K těmto i dalším kritériím bude při hodnocení přihlížet porota složená z předních českých šéfkuchařů v čele s Tomášem Poppem, Pavlem Marešem, Janem Horkým a Janem Pýchou. Především na dezerty se zaměří mistr svého oboru, cukrář Lukáš Skála. Soutěž v 10 hodin dopoledne slavnostně zahájí její prezident Philippe Mille, vyhlášený francouzský šéfkuchař a držitel dvou michelinských hvězd.

Soutěžící předvedou originální způsoby, jak v kuchyni využít regionální produkty z Vysočiny. Na talířích porotců se letos objeví dančí hřbet bez kosti z domácí farmy Horní Rápotice, čerstvá hlíva ústřičná od Zdeňka Kittlera z Velkého Beranova, hladká světlá špaldová mouka od Františka Křepely z Mlýna Střížov a polotuhá hrušková povidla bez přidaného cukru z produkce Džemy od Drahy.

Vítězná dvojice národního kola postoupí do mezinárodní soutěže Trophée Mille International, která se uskuteční v březnu 2024 v Remeši. Čtvrtý ročník národního kola je výsledkem dlouholetého partnerství a spolupráce Kraje Vysočina s francouzským regionem Grand Est.

Ze šesti dvojic budou Vysočinu reprezentovat hned čtyři týmy, které doplní žáci gastronomických oborů z Litoměřic a Znojma. Pořadí, ve kterém se soutěžící chopí kuchyňského náčiní, vylosoval s předstihem hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. V loňském roce trofej michelinského kuchaře Philippa Milla vyhráli David Lukačko a Tereza Urbánková z Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava.

Soutěžní týmy národního finále Trophée Mille 2023:

1. Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice
2. SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo
3. Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga Žďár nad Sázavou
4. OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava
5.  Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
6. Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

Povinné suroviny 2023:

1. Dančí hřbet bez kosti – Farma Horní Rápotice
2. Hlíva ústřičná – Zdeněk Kittler, Velký Beranov
3. Špaldová mouka hladká světlá – Mlýn Střížov
4. Hrušková povidla – Džemy od Drahy

Zdroj: Tisková zpráva Kraje Vysočina

tisk Tisknout   ↑ Nahoru